Noutati fiscale pentru 2021

Noutati fiscale pentru 2021

Tema: Noutăți fiscale pentru 2021

Doamna Contilia revine după vacanță cu informații din domeniul financiar și update-uri foarte importante pentru orice contabil care vrea sa fie la zi nu doar cu bilanțurile, ci și cu pulsul pieței economice românești.

Vacanța dintre 2020 și 2021 a fost binemeritată pentru toata lumea, indiferent de domeniul de activitate al business-ului. Acest început de an vine cu vești bune pe care le vom explora pe parcursul acestui articol. Pe scurt, începând cu 2021, putem în sfârșit vorbi despre optimismul economic ca despre o realitate iminentă. Ieșirea din actuala criză care a fost resimțită pe întreaga planetă va avea loc cu pași siguri și eficienți, mai ales în urma vaccinării asidue a populației.

Vești excelente pentru angajații în format de telemuncă!

Legea 296/2020, publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie (pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal), prevede că angajatorii vor putea acorda salariaţilor care muncesc în regim de telemuncă aproximativ 400 lei lunar pentru plata utilităţilor.

Sumele acordate nu sunt impozabile, nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuţii sociale și sunt complet deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal. Ba mai mult, firmele vor putea oferi tuturor telesariaţilor aceste sume cu 0 documente justificative din partea beneficiarilor.

Salariul minim pe economie a fost majorat cu 3%

Astfel, salariul minim pe economie a ajuns acum până la 2.300 de lei brut.

Majorarea salariului minim pe economie a fost publicată în Monitorul Oficial. Salariul minim brut pe economie a crescut la 2.300 de lei în ianuarie 2021, adică oa­menii primesc 1.386 de lei salariu minim net, cu 40 de lei mai mult decât în 2020.

Nu este mărirea de 105 RON mult așteptată la finalul anului trecut, despre care am vorbit într-un articol anterior, însă în condițiile economice actuale, este de înțeles.

Să nu uităm să ținem cont și de faptul că mărirea salariului minim ar fi trebuit teoretic să fie aplicată de la 1 ianuarie, însă textul ho­tă­rârii de guvern din Monitorul Oficial scrie că mărirea se aplică de la data intrării în vigoare a actului normativ, adică de la jumătatea lunii ianuarie. În cadrul Uniunii Europene, România se numără printre țările în care există o pondere mică a salariului minim în cadrul salariului mediu. Autoritățile din România vor lua măsuri continue pentru ca salariul minim pe economie să ajungă la valoarea a 60% din salariul mediu în următorii patru ani de guvernare.

ANAF a modificat Declarația Unică pentru anul 2021

Dorim să începem prin a atrage atenția asupra faptului că Declarația Unică se va depune în 2021 de către PFA-uri până la data de 25 mai.

La finele anului trecut, ANAF a pus în dezbatere un nou proiect de ordin pentru aprobarea modelului, conținutului, modalității de depunere și de gestionare a formularului 212, ”Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”. Acest formular de tip nou a intrat în vigoare pe 15.01.2021. Iată principalele diferențe:

· În Capitolul I au fost introduse două secțiuni distincte, numărul 5 și numărul 6, pentru stabilirea și declararea obligațiilor fiscale datorate de către contribuabili și pentru indemnizațiile prevăzute de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.30/2020, precum și de Ordonanța de urgență a Guvernului nr.132/2020;

· A fost adăugată o introducere concisă în Secțiunea 4 a Capitolului I care conține rândurile necesare pentru aplicarea dispozițiilor Legii nr.153/2020 referitoare la deductibilitatea costului de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale din impozitul anual pe venit

· Rubricile referitoare la veniturile din închirierea în scop turistic din capitolul II “Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit […]” au fost eliminate.

· Secțiunea 7, “Sumarul obligațiilor privind impozitul pe venitul realizat și contribuțiile sociale datorate, stabilite prin declarația curentă” de la Capitolul I din formular a fost actualizată.

· Foarte important este că au fost actualizate în mod corespunzător toate instrucțiunile de completare a declarației unice.

Update-uri extrem de utile pentru întreaga lume a contabilității!

Folosind suita de aplicații 1C:Contabilitate, sunteți mereu în pas cu legislația, update-urile fiind introduse imediat ce apar, cu rapiditate și precizie.

Planificăm să creștem în continuare alături de voi și în 2021 și să vă fim alături cu actualizări legislative importante, precum și prin câteva proiecte ambițioase la care sperăm că veți lua parte!

Share this post